Over Aikido

Aikido

Morihei Ueshiba Aikido is een Japanse krijgskunst die is ontwikkeld door Ōsensei Morihei Ueshiba (1883-1969) uit het Daito Ryu Aikijujutsu, een vechtkunst die rechtstreeks afstamt uit de periode van de samoerai, de ridderklasse van Japan.

Aikido betekent letterlijk:
  • Ai: harmonie, eenheid
  • Ki: energie, innerlijke kracht
  • Do: studie, weg

Bij Aikido is het de bedoeling om te harmoniseren met de beweging van de aanvaller. Hierbij wordt de energie van de aanval van richting veranderd en geneutraliseerd. Zonder veel fysieke kracht te gebruiken kan de Aikidoka (beoefenaar van het Aikido) het momentum van de aanvaller leiden en de aanvaller controleren met verschillende worpen of klemmen. Omdat bij Aikido de nadruk niet ligt op kracht maar op balans, timing en beweging is het voor zowel mannen als vrouwen van alle leeftijden geschikt.
In Aikido worden geest en lichaam als onlosmakelijke aspecten van het geheel beschouwd. De ervaring van weerstand en strijd in de beoefening van Aikido toont waar blokkades zitten en leert ons om vrij te kunnen bewegen.

Takemusu Aikido

De stijl, of de lijn van Aikido, die in de Sponaar Dojo wordt onderwezen staat bekend als Takemusu Aikido (of Iwama-ryu) en is een traditionele vorm van Aikido die van Ōsensei aan de wijlen Morihiro Saito Sensei (1928-2002) werd doorgegeven. Takemusu Aikido kenmerkt zich door een duidelijk onderscheid
tussen basis en geavanceerdere niveaus, de integratie van het oefenen met wapens (houten zwaard, stok en mes) en Aikido als krijgskunst (Budo).
Takemusu Aikido kent geen competitie en er wordt doorgaans getraind in de basisvorm waarbij de trainingspartners de verschillende technieken kunnen bestuderen. Naarmate de vaardigheid vordert worden meer vloeiende en realistische trainingsvormen geoefend.

Bij Sponaar wordt serieus getraind maar altijd in een ontspannen en gemoedelijke sfeer. Geïnteresseerd? Kom een keer kijken of meedoen, de eerste les is altijd gratis. Er starten ook regelmatig beginnerscurssusen. Kijk voor actuele informatie hierover op onze website: www.sponaar.nl.

Takemusu Aikido Den Haag is onderdeel van Takemusu Aikido Kyokai Nederland (TAKN) en aangesloten bij Aikido Nederland (NOC/NSF).

Laatste foto's

Paul Lipman Nico Laterveer Raimond Dittmar

Contact

Adres dojo

Laan van Wateringseveld 925
2548 BR Den Haag (routebeschrijving)

Postadres

Laan van Meerdervoort 1086
2564 AX Den Haag
T 00 31 (0)6 547 579 53
E


IBAN: NL75 INGB 0005859313