Dojo

Modern aikido geworteld in traditie en ingebed in onze samenleving

Bij Sponaar beoefenen we Takemusu Aikido (ook wel Iwama Ryu of traditioneel aikido genoemd). Onze doelstelling is enerzijds om deze aikidostijl te behouden en uit te dragen; anderzijds doen we dat vanuit de overtuiging dat aikido heel relevant is in de huidige samenleving. Een stevige basis voor geest en lichaam, een respectvolle relatie met anderen, leren luisteren naar gevoel naast ratio; enkele voorbeelden van wat we in het beoefenen van aikido ontwikkelen. Dat doen we in de Japanse budotraditie en in het systeem dat Morihiro Saito heeft nagelaten. Maar ook met moderne oefenvormen en invalshoeken, gastlessen vanuit andere budo-disciplines en in een prettige sfeer. Kortom: wij beoefenen modern aikido geworteld in traditie en ingebed in onze hedendaagse samenleving.

In aikido zijn gedrags- en omgangsvormen (etiquette) die uiting geven aan waarden zoals respect, waardering en dankbaarheid belangrijk. Dit heet reigi. In onderstaande documenten kun je hier meer over vinden.

A: Toelichting reigi

B: Dojo etiquette

C: Verklarende woordenlijst


Geschiedenis

1982

Sponaar wordt opgericht door Nico Kroon, een enthousiaste Judoleraar en tevens bevoegd in het lesgeven van Aikido. In die tijd was Aikido nog vrij onbekend in Nederland, maar groeide snel in populariteit.

2000

Sponaar vestigt zich in de gymzaal van basisschool de Gantel in de wijk Wateringse Veld. Dit is een nieuwe start voor Sponaar. Een groepje oud leerlingen gaat verder, maar wordt al snel aangevuld met zowel beginnende als gevorderde aikidoka’s. Naast Nico Kroon geven ook andere leraren les.

2006

In 2006 wordt de overstap gemaakt naar het Takemusu Aikido (ook wel Iwama Ryu of Traditional Aikido) en er wordt aansluiting gezocht bij Takemusu Aikido Kyokai Nederland (TAKN). Dit is een netwerk van dojo’s onder technische leiding van Lewis Bernaldo de Quiros Sensei (6de dan Aikikai). De TAKN is erkend door de Aikikai Foundation, het internationale hoofdkwartier van aikido (Hombu Dojo, Tokyo, Japan). Door deze directe lijn kan de examencommissie van TAKN dan-examens afnemen.


Bezoek aan Iwama en Tokyo, Japan

In 2017 heeft de instructeur van Sponaar als lid van de internationale delegatie van Traditional Aikido Europe (TAE, de Europese koepelorganisatie voor Takemusu Aikido) een bezoek gebracht aan de Hombu Dojo (het internationale hoofdkwartier van aikido in Tokyo) en de Ibaraki Dojo (de dojo in Iwama waar O Sensei de laatste 27 jaar van zijn leven het aikido verder heeft ontwikkeld en waar Morihiro Saito van 1946 tot 2002 de stijl heeft gevormd die bekend staat als Takemusu Aikido of Iwama Ryu).

Tijdens dit bezoek is intensief getraind onder leiding van de Doshu (Moriteru Ueshiba, kleinzoon van O Sensei en hoofd van de wereldwijde Aikido Federation), Mitsuteru Ueshiba (de zoon van de Doshu en dojo-cho van de Ibaraki dojo), Shigemi Inagaki Shihan (8e dan, vanaf 1958 student van O Sensei en Morihiro Saito en leraar in de Ibaraki Dojo) en Hiroki Nemoto Sensei (7e dan, student van Morihiro Saito en dojo-cho van de Nisshinkan Dojo in Iwama).

Met de Doshu, Hombu Dojo, Tokyo.
Met Mitsuteru Ueshiba, Ibaraki Dojo, Iwama.
Met Shigemi Inagaki Shihan, Ibaraki Dojo, Iwama.
Met Hiroki Nemoto Sensei, Nisshinkan Dojo, Iwama.
Met Lewis Bernaldo de Quiros (6e dan, directe student van Morihiro Saito Shihan (1986-1993) en voorzitter TAE), Ibaraki Dojo, Iwama.